Lekári navrhujú nárast ich priemernej mzdy o takmer 1900 eur

10.11.2011 Bratislava

Bratislava 10. novembra (TASR) - Priemerná mzda slovenského lekára by podľa návrhu odborov mala v budúcom roku vzrásť o takmer 1900 eur. V súčasnosti sa priemerná mzda lekára vrátane náhrad za pohotovosť pohybuje na úrovni 1644 eur, po zohľadnení návrhu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) by mala stúpnuť na 3541 eur.

\"Myslím si, že lekári si zaslúžia vyšší plat, za každú cenu budem bojovať za to, aby mali vyššie mzdy, ale pristaňme na zemi, toto nie sú reálne požiadavky,\" povedal dnes minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Poukázal na to, že v prípade naplnenia požiadavky odborov by to pre zdravotníctvo a rozpočet znamenalo v budúcom roku potrebu navýšenia zdrojov o vyše 200 miliónov eur.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 300 z nich svoje výpovede stiahlo. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.
 

Vyberte región